Een koninginnenhapje is altijd lekker. En als het met lekkers van de zee wordt gemaakt, wordt een koninginnenhapje nog extra feestelijk. Malse stukjes zalm, kabeljauw, tonijn,... en dat in een smeuïge saus met garnaaltjes. Je kan het ook videe noemen, of vol-au-vent met vis. Hoe je het ook noemt, een feit is dat het een feestmaaltijd is.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Snij de sjalot zeer fijn.
Stoof de sjalot 2 minuten in 1 grote eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie.
Bestrooi met 1 eetlepel bloem en roer goed.
Voeg een scheut witte wijn bij de gebakken sjalot en bak mee. Roer goed.
Voeg 300 ml visbouillon en 200 ml room en toe aan de sjalot. Roer goed.
Laat de saus inkoken / indikken en roer af en toe goed.
Voeg nog 2 eetlepels fijn geknipte peterselie toe.
Kruid met zout, peper en een half blokje tuinkruiden bouillon.
Warm de videekorfjes op in de oven op 180°C. Zie dat ze warm zijn tegen dat je de vis moet toevoegen.
Als je de saus perfect van dikte vindt, dan is het tijd om de vis toe te voegen.
Snij 2 kabeljauwhaasjes, 2 moten zalm en 2 tonijnsteaks in blokjes van 2 tot 3 cm.
Doe de blokjes vis bij de warme saus en laat ze nog 2 minuten zachtjes doorkoken.
Voeg 100 g garnalen toe en meng zeer voorzichtig.
Vul de videekorfjes met de vis en de saus. Er mag nog wat vis en saus naast gelepeld worden.
Serveer met grijze garnalen en met vers geknipte peterselie.
Smakelijk.
Serveertips:
Een Koninginnehapje wordt nog feestelijker als je het afwerkt met verse kruiden. Peterselie of bieslook zijn er heel lekker bij.
Je kan deze vis ook in een St. Jacobsschelp maken en bestrooien met kaas, voor wie geen fan is van het koekje.
Je kan er ook puree of een aardappelkroketje bij serveren als je het als hoofdgerecht wil serveren.
Tips:
Laat dievriesvis eerst even ontdooien. Met een scherp mes kan je daarna de vis wel in stukken snijden. Het gebruik van diepvriesvis heeft het voordeel dat je dit gerecht op eender welke dag kan maken.
Je kan uiteraard ook verse vis gebruiken. We moeten zeggen dat zalmmoten dan nog lekkerder zijn.
Je moet niet perse wijn gebruiken als je dat liever niet doet.
Je kiest zelf welke vis je gebruikt. Wat wij wel belangrijk vinden is dat de vis duurzaam gevangen wordt. Dat weet je als het blauwe MSC label op de verpakking staat. Het label garandeert dat de vis gevangen en het zeewier geoogst is met respect voor het milieu en de vispopulatie. Het label wordt beheerd door een MSC, een onafhankelijke non-profit organisatie om duurzame visvangst te bevorderen.
Mealprepping
Je kan dit gerecht voorbereiden tot het moment dat de vis in de saus moet.
Laat de saus dus eerst afkoelen, en bewaar de saus en de stukken vis in de koelkast.
Als je dan verder gaat koken, laat je eerst de saus terug koken, en dan doe je de stukken vis in de warme saus. Zo beperk je de tijd dat de vis moet opwarmen, en dus ook te gaar zal worden. Daarna is je gerecht na 2 minuten klaar.
Je kan de saus tot 2 dagen op voorhand maken en in de koelkast bewaren. De vis doe je er dan pas bij voor het eten van de maaltijd.
Bereidingstijd:
Dit gerecht staat op 20 minuten in de oven.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Comentarios