top of page
Foto van schrijverJoke & Félien

Orloffgebraad

Dit orloffgebraad is een heerlijk gerecht, vol met sappig vlees, romige kaas en een fantastische champignonssaus.

Orloffgebraad doet me altijd denken aan zondagse familiemaaltijden van vroeger. Ik maak net zoals mijn moeder dat deed, laagjes vlees met ham en kaas, en maak het af met een romige champignonsaus. Smaken van toen, nu aan mijn eigen tafel. Het enige verschil is; wij kiezen voor varkenshaasje omdat dat sneller en handiger werkt.

Ja deze klassieker met die gesmolten kaas tussen de laagjes vlees… En dan een kroketje erbij. Of 10. Heerlijk!


Ingrediënten:


Bereidingswijze:

  • Leg het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast.

  • Snij de champignons in vier of in schijfjes.

  • Warm de oven op, op 160°C en zet er alvast een ovenschaal in zodat die kan opwarmen. (Dan schrikt het vlees straks niet.)

  • Neem een pan en doe er een goeie klont boter in.

  • Braad de varkenshaasjes langs alle kanten aan.

  • Doe af en toe wat boter bij in de pan.

  • Kruid het vlees aan alle kanten met peper en zout.

  • Doe het varkenshaasje in de ovenschaal en braad nog 12 minuten in de oven op 160°. Dan is het vlees rosé, maar dat mag.

  • Stoof terwijl, in het braadvet van het vlees, een gesneden uitje of sjalotje, met een in 2 gesneden teentje look.

  • Als de ui glazig is, doe je de look uit de pan.

  • Voeg de gesneden champignons toe.

  • Kruid met peper, zout en een koffielepel tijm of Provencaalse kruiden.

  • Voeg 200 ml room en een half vleesbouillon toe.

  • Meng alles goed en kruid eventueel nog bij naar believen.

  • Als het vlees klaar is, haal je het uit de oven en doe je er nog aluminiumfolie over om het te laten rusten.

  • Snij het varkenshaasje in plakjes van een kleine cm breed.

  • Maak in diezelfde ovenschaal laagjes met varkensvlees, stukjes kaas en hesp. Rauwe hesp

  • Doe de champignonsaus in de ovenschaal naast het vlees.

  • Steek de ovenschaal nog minstens 10 minuten in de oven op 160’ tot de kaas gesmolten is, en het gerecht goed warm is.

  • Serveer met kroketjes en groentjes

  • Smakelijk



Tips:

  • Wij gebruiken varkenshaasje, want wij zijn nogal fan van snel. Een varkenshaasje moet minder lang in de oven. En je snijdt het gemakkelijker in dunne plakken.

  • Dit gerecht kan uiteraard ook traditioneel met gebraad of kalfsgebraad. Pas dan de tijd in de oven aan.

  • Je kan ook ossenvlees of paardenvlees in een extra laag toevoegen.

  • Meer tips over de champignonsaus zie je hier.


Mealpreppen

  • Ik bak vaak 2 varkenshaasjes: eentje om die dag op te eten. En eentje om dan orloffgebraad te maken voor de dag erna. Alles klaarmaken, hup de oven in en klaar. Zalig! En zalig gemakkelijk.

  • De nog snellere versie: Je kan lekker gebraden varkensfilet voor de boterham kopen. Laat het op een halve cm snijden.


Bereidingstijd:

Dit gerecht kan op 40 minuten op tafel staan.


 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!

 





939 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page