Deze ovenschotel is een heerlijk geheel van smeuïge puree, lekker knapperige bloemkool, sappige stukjes zalm en een eitje. Dit lekkers zit onder een gegratineerd kaaslaagje, wat het natuurlijk helemaal perfect maakt.
Ingrediënten
Bereidingswijze: Voor 4 personen.
Maak een lekkere puree met melk, boter, een eitje, nootmuskaat en wat vers geknipte bieslook en / of peterselie.
Maak een lekkere kaassaus van 1 lepel boter, 2 eetlepels bloem en ongeveer 300 ml melk. Voeg 1 koffielepel mosterd toe, en een half tuinkruidenbouillonblokje. Voeg 100 g geraspte kaas toe. Meng goed. Kruid met zout, peper en nootmuskaat.
Verdeel de bloemkool in grote bloemkoolroosjes.
Kook de bloemkool samen met 4 eitjes 5 tot 6 minuten gaar in water met zout en bouillon. De bloemkool zou beetgaar moeten zijn. Check even en laat eventueel iets langer koken.
Doe terwijl de puree in een ovenschaal en strijk glad.
Giet de bloemkool af.
Verdeel de bloemkool over de puree.
Snij de eitjes in 4 en leg de partjes bij de bloemkool.
Snij de zalm in blokjes van 2 op 3 cm en verdeel ze mee over de schotel.
Overgiet met de lekkere kaassaus.
Bestrooi met gemalen kaas.
Zet nog een paar minuten in de oven op 150°C, hetelucht met de grillstand voor een mooi korstje.
Bestrooi met garnalen.
Smakelijk
Tips:
Neem per persoon 2 aardappelen voor de puree. Neem een half eitje en een half stukje zalm per persoon.
De bloemkool kan je vervangen door andere groenten.
Wij doen nog graag een 40g Parmezaanse kaas onder de kaassaus.
Je kan ook de kaassaus maken met een deel van het kookwater van de bloemkool. Hou dat dan uiteraard bij het afgieten bij.
Wij koken de eitjes altijd samen om een pannetje uit te sparen. Maar uiteraard kan je ze ook apart koken.
Deze ovenschotel smaakt ook perfect zonder de garnaaltjes. Zo is het meteen een stuk budgetbewuster.
Niet Veggie?
Je kan dit gerecht perfect zonder de zalm eten.
Met de thermomix:
Maak de puree van het basisrecept.
Verdeel de bloemkool in kleine bloemkoolroosjes. Stoom, terwijl je de puree maakt, de bloemkoolroosjes beetgaar in de varoma. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Wij eten de bloemkool graag al dente. Maar als je dat liever niet hebt, laat ze dan in de varoma terwijl je de kaassaus maakt.
Leg ook de eieren mee in de varoma om ze te koken. Dit duurt 14 minuten voor licht gekookt.
Maak een lekkere kaassaus volgens het basisrecept. Wij doen dat met peper, zout, nootmuskaat, een koffielepel mosterd, een eitje, enkele lepels Parmezaanse kaas en 100 g gemalen (Emmentaler) kaas.
Volg de overige stappen zoals hierboven.
Mealprep
Je kan deze ovenschotel helemaal voorbereiden. Bij de stap voor ze in de oven moet, laat je ze afkoelen en bewaart ze tot 1 dag in de koelkast. De dag erna zet je ze al een tijdje uit de koelkast. En dan warm je ze zachtjes op in de oven op 150'C.
Wie een stoomoven heeft, kan deze ovenschotel genereren met een beetje stoom.
Bereidingstijd
Je kan deze ovenschotel met zalm op 40 minuten tijd in de oven zetten.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Simpel en lekker! Had er zelf niet op gekomen om dit samen in een schotel te serveren. Komt hier vaker op het menu! Gemaakt met de TM, Bedankt voor het recept, ik probeer zeker nog andere (TM) receptjes uit van jullie website.
Zalige recepten ❤️