Dit is een heerlijk bijgerecht vol smaak. Je kan dit op tafel zetten als extra groentengerecht, of als vervanger van een aardappelschotel.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Doe 200 ml melk en 200 ml volle room in een kookpot samen met 1 grof gesneden sjalot, 2 gekneusde ongeschilde teentjes look, 10 gescheurde blaadjes salie (of 1 eetlepel gedroogde salie), 1 blaadje laurier, 0.5 blokje tuinkruidenbouillon, 1 tl mosterd, 0.5 tl chilipoeder, peper, zout en nootmuskaat.
Verwarm het op een zacht vuur en laat alle kruiden hun smaak afgeven aan de room en de melk. Het mag heet worden, maar niet koken.
Schil 1 flespompoen en snij ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter: doe dit met de mandoline of met een scherp mesje.
Verwarm de oven voor tot 175 °C.
Smeer een grote (Zo heb je straks meer oppervlak, dus meer korstje 😉) ovenschaal in met boter.
Schik er de pompoensschijfjes in, zo in laagjes over elkaar net zoals dakpannen.
Zeef het hete mengsel van melk en room.
Schenk het over de pompoen tot ze net niet onderstaan.
Bestrooi met gemalen kaas of parmezaan en zet 30 tot 40 minuten in de oven op 1750C tot de pompoen gaar is en er een goudbruin kaaskorstje op ligt. (Elke oven is anders, dus controleer de gaarheid. wij eten het nog graag krokant. als je de pompoen liever platter hebt, dan neem je 40 minuten.)
Smakelijk
Tips:
Tip voor wie fan is van Gorgonzalakaas; je kan hier wat van over de schotel verkruimelen voor het de oven ingaat.
Je kan de schotel gerust op voorhand maken en de schotel nadien terug 15 minuten opwarmen op 100’.
Je kan er verschillende groenten bij doen voor en gezond en mooi kleuraccent: rapen, bieten, gele wortel,...
Als je aardappelen wil toevoegen, zou ik die eerst in schijven snijden, en al 2 minuten koken.
Bereidingstijd:
Dit lekkers zet je op 15 minuten in de oven.
Comments