Een quiche is altijd een goed idee. Je kan hem vullen met alles wat je lekker vindt. Je kan er restjes groenten in opwerken. En je kan hem al op voorhand maken, zodat je nadien snel een heerlijke maaltijd op tafel kan zetten. Deze is onze favoriet.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 200°C.
Doe het taartdeeg met bakpapier in een ovenschaal en bak het deeg 15 minuten "blind", op 180°C. Zie hieronder.
Snij 1 ui fijn.
Was 3 preien en snij fijn.
Stoof de ui 2 minuten in 2 el olijfolie
Voeg de prei toe en stoof 4 minuten mee.
Voeg 1 bakje champignons, in 4 gesneden, toe en stoof 4 minuten mee.
Voeg 1 blokje (vlees)bouillon toe, en kruid met z+p. Meng.
Bak 150 g gerookt spek krokant. Voeg bij de prei.
Neem een vergiet en zet er een bord onder.
Doe de preivulling even in het vergiet en laat uitlekken.
Klop 3 eitjes met 100 ml room en zout, peper en nootmuskaat op.
Doe de vulling op het taartdeeg.
Doe het eimengsel over de prei en meng een beetje.
Bestrooi royaal met gemalen kaas.
Bak de quiche 15 minuten op 180°C.
Zet op het einde even onder de grill als je nog geen gouden korstje hebt.
Smakelijk!
Variatie:
Je kan ook 200 g gehakt gebruiken ipv spek.
Je kan het uiteraard ook veggie maken.
Je kan andere groenten toevoegen of weglaten.
En je kan de quiche nog afwerken met pittigere kaas.
Je kan quiche met zowel kruimeldeeg als bladerdeeg maken.
Je kan nog gestoofde prei op de quiche serveren.
Tips:
Je bakt de quiche best in een metalen vorm. Die geleidt de warmte beter en geeft een beter korstje.
Je kan het vocht van de prei perfect gebruiken bij een soep.
Blind bakken:
Verwarm de oven op 200°C.
Leg het bakpapier in de metalen vorm.
Leg daarin het bladerdeeg of kruimeldeeg.
Prik er een paar keer in met een vork.
Leg een vel bakpapier over het deeg.
Vul de bodem met bakparels, linzen, rijst,...
Bak het deeg 12 minuten in de oven op 180°C.
Haal het uit de oven en zet de quichevorm met inhoud even op een rooster.
Opgelet: Je kan met de hoeken van het bakpapier de bakparels er voorzichtig uithalen.
Doe de bakparels of linzen even in een vuurvaste schaal. Als ze zijn afgekoeld kan je ze terug in de verpakking bewaren.
Je kan de taart nu afwerken.
Bewaren
Je kan de quiche al bakken, en nadien nog een dagje in de koelkast bewaren. Warm hem rustig terug op in de voorverwamde oven of de airfryer. 7 minuten op 150°C.
Je kan de quiche invriezen als hij gebakken is. LAat hem eerst terug op kamertemperatuur komen, en warm dan op in de voorverwarmde oven, 7 minuten op 150°C.
Bereidingstijd:
De quiche zit op 15 minuten in de oven. Na nog eens 15 minuten kan je aan tafel.
Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!
Comments