top of page

Charlottetaart met tiramisu en lemoncurd

  • Foto van schrijver: Joke & Félien
    Joke & Félien
  • 18 apr
  • 3 minuten om te lezen

Een taart waar je instant blij van wordt: deze charlottetaart met tiramisu en lemoncurd is fris, romig en een tikje retro.

Ze is perfect voor een feestelijke gelegenheid – of gewoon omdat het kan.

Charlottetaart tiramisu tiramisutaart

Ingrediënten: voor 2 kleine hoge springvormen.


Ingrediëntenlijst

- 500 g mascarpone

- 200 ml slagroom

- 3 eieren

- 100 g suiker

- 3 blaadjes gelatine

- sap van 2 citroenen

- 50 ml Limoncello (optioneel – of 0% versie)

- lange vingers (boudoirs) – voldoende om de randen en 2 lagen te vullen

- lemoncurd – voor de afwerking bovenop

- een mooie strik (optioneel – voor decoratie)


Bereidingswijze:

  • Laat 3 gelatineblaadjes minstens 10 minuten weken in koud water.

  • Pers één citroen uit en warm het sap op tot het goed warm is.

  • Knijp de gelatine uit en meng het onmiddellijk met een klopper onder het warme citroensap. Meng goed en laat afkoelen.

  • Splits 3 eieren en doe het eigeel en het eiwit apart in een mengschaal.

  • Klop het eiwit eerst op met de klopper. Doe het eiwit even op een bord zodat je de kom weer kan gebruiken.

  • Klop 200 ml slagroom op in dezelfde kom. Je moet de klopper en kom niet afwassen. Doe de opgeklopte room ook even op een bord.

  • Klopt dan het eigeel op met 100 g suiker. Je mag weer dezelfde klopper en kom gebruiken.

  • Doe 500 g mascarpone bij het eimengsel van dooier en suiker. Meng goed.

  • Roer nog eens goed door het citroensap met de gelatine en voeg het toe aan het mascarponemengsel.

  • Doe de slagroom bij het mascarponemengsel en meng voorzichtig.

  • Voeg ook het opgeklopte eiwit toe en meng heel zachtjes.

  • Pers de andere citroen uit en doe dit in een laag schaaltje.

  • Voeg 50 ml Limoncello toe bij de citroen. Als je liever geen alcohol gebruikt, dan sla je deze stap over of je neemt de 0% Limoncello.

  • Neem een hoge springvorm.

  • Doe er al een klein laagje mascarponevulling in, zodat de koekjes goed plakken.

  • Zet aan de binnenkant, tegen de rand van de springvorm, lange vingers strak naast elkaar. Zet ze allemaal met de suikerkant naar buiten.

  • Stort een derde van het mascarponemengsel in de springvorm.

  • Dip de lange vingers in het citroensap en leg een laag koekjes op de mascarpone.

  • Bedek met nog de helft van de mascarponevulling en beleg weer met lange vingers die je in citroensap hebt gesopt.

  • Eindig met weer een laag mascarponevulling.

  • Zet de tiramisu taart minstens 2 uur in de koelkast om weer op te stijven.

  • Haal de taart vlak voor het serveren uit de koelkast en ontvorm hem voorzichtig. De onderkant kan je zo laten.

  • Bestrijk de Charlottetaart met lemoncurd.

  • Doe er nog een mooie strik rond.

  • Smakelijk


Tips:

  • Zie dat de koekjes even hoog of net iets hoger zijn dan je springvorm. Breek er desnoods een stukje af.

  • Je kan ook citroensap of lemoncurd onder het mascarponemengsel roeren als je van meer citroensmaak houdt.

  • Of je mengt lemoncurd in een derde van het mascaponemengsel, wat je dan als middelste laag gebruikt. Dan krijg je een prachtig resultaat.

  • Voor de kinderen kan je de koekjes enkel in citroensap soppen, of gewoon de koekjes er zo in doen.

  • Je kan er bosbessen, braambessen of frambozen bij serveren om het zuurzoet te maken.

  • Gebruik net zoveel lange vingers dan je normaal gezien lekker vindt.

  • En als je deze Charlottetaart bij het Paasmenu serveert, werk de taart dan af met paaseitjes.

  • Je kan deze tiramisu ook In een mooie schaal maken, en de lemoncurd er bovenop doen. Dan schep je de portie gewoon uit.


Mealpreppen / Bewaartips

  • Je kan deze tiramisutaart gerust de dag op voorhand maken.


Bereidingstijd:

Je kan deze lekkere Charlotte met tiramisu op 30 minuten maken, maar hij moet nog wel minstens 2 uur opstijven.

 

Een recept van Prinsessenboontjes geprobeerd? Laat het ons dan gerust weten. Wij zijn super benieuwd naar jullie kookkunsten. Reageren kan via Instagram onder het gemaakte recept of op onze website!

 




Comments


Logo_prinsessenboon.png
Prinsessenboontjes on tour.png

Volg ons op
Instagram

  • Volg ons op Instagram

Volg ons op
Pinterest

  • Pinterest

Volg ons 
op Instagram

  • Volg ons op Instagram
MapHub.png

© 2023 by Prinsessenboontjes. Proudly created with Wix.com

bottom of page